TP 827-1 Vedení trubní dálková


03 – Venkovní kanalizace

Zdivo spodní části stok z cihel z kyselinovzdorné kameniny

Zdivem spodní části stok z cihel se rozumí dodávka a zdění spodní části stok v otevřeném výkopu nebo ve štole (příplatek) z cihel z kyselinovzdorné kameniny, tl. 12 cm na cementovou maltu MC 10. Obsahem standardu je i přesun cihel, malty a bednění, máčení cihel, osazení šablon, natažení šňůry, osazení posuvného bednění, rozprostření malty, uložení cihel do malty, vyspárování maltou a očištění povrchu, uvolnění bednění a vytažení na povrch a TM.

Zdivo spodní části stok z cihel vápenopískových kyselinovzdorných

Zdivem spodní části stok z cihel vápenopískových kyselinovzdorných se rozumí dodávka a zdění spodní části stok v otevřeném výkopu nebo ve štole (příplatek) z cihel z cihel kyselinovzdorných vápenopískových, tl. 12 cm na cementovou maltu MC 10. Obsahem standardu je i přesun cihel, malty a bednění, máčení cihel, osazení šablon, natažení šňůry, osazení posuvného bednění, rozprostření malty, uložení cihel do malty, vyspárování maltou a očištění povrchu, uvolnění bednění a vytažení na povrch a TM.

Zdivo spodní části stok z prostého betonu

Zdivem spodní části stok z betonu prostého se rozumí zdivo spodní části stok z betonu prostého vodostavebního V 4 v otevřeném výkopu nebo ve štole (příplatek). Obsahem standardu je vyčištění a navlhčení hotového osazeného bednění, přísun betonové směsi, nahození a rozprostření směsi do bednění, zhutnění ručně nebo vibrátorem ve vrstvách do 15 cm, urovnání a úprava povrchu do předepsaného tvaru, uvolnění bednění, vytažení na povrch a TM. Popis standardu musí vymezit třídu betonu a tloušťku spodního zdiva..

Zdivo spodní části stok z betonu železového

Zdivem spodní části stok z betonu prostého se rozumí zdivo spodní části stok z betonu prostého vodostavebního V 4 v otevřeném výkopu nebo ve štole (příplatek). Obsahem standardu je vyčištění a navlhčení hotového osazeného bednění, přísun betonové směsi, nahození a rozprostření směsi do bednění s připravenou armaturou, zhutnění ručně nebo vibrátorem ve vrstvách do 15 cm, urovnání a úprava povrchu do předepsaného tvaru, uvolnění bednění, vytažení na povrch a TM. Popis standardu musí vymezit třídu betonu a tloušťku spodního zdiva.

Bednění a odbednění spodní části stok

Bedněním a odbedněním spodní části stok se rozumí vnitřní a vnější bednění a odbednění konstrukce spodní části stok prováděné v otevřeném výkopu nebo ve štole (příplatek) v prostorách zapažených nebo nezapažených z prken, fošen, hranolů a výřezu pilařského SM/JD do 19 cm jakosti III.A (není-li v textu položky uvedeno jiné). V případě použití jiných typů bednění nebo jiné obratovosti je třeba přistoupit k rekalkulaci ceny. Obsahem standardu je i materiál v množství potřebném k dosažení tvaru konstrukcí rovinných nebo zalomených, montáž, nátěr proti přilnavosti, stažení bednění, odbednění, případné přemístění i velkoplošných dílců; demontáž, očištění, roztřídění s uložením a TM. Popis standardu musí vymezit umístění, požadovanou tuhost, přesnost povrchu, druh, tvar a rozměry bednění, výšku a tloušťku budovaného zdiva.

Výztuž spodní části stok

Výztuží spodní části stok se rozumí výztuž z tyčové betonářské oceli vázaná, popř. bodově přivařená uvnitř bednění nebo kostra výztuže zhotovená mimo bednění a přemístěná do bednění jako celek a je nedílnou součástí železobetonových konstrukcí zaručující její požadované vlastnosti.
Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh, materiál a tvar výztuže.

Zdivo horní části stok z cihel z kyselinovzdorné kameniny

Zdivem horní části stok z cihel z kyselinovzdorné kameniny se rozumí dodávka a zdění horní části stok v otevřeném výkopu nebo ve štole (příplatek) z cihel z kyselinovzdorné kameniny, tl. 120, 250 nebo 380 mm na cementovou maltu MC 10. Obsahem standardu je i přesun cihel, malty a bednění, máčení cihel, natažení šňůry, osazení bednění se zajištěním, rozprostření malty, uložení cihel do malty, utažení klenby u vrchu, vyspárování maltou, uvolnění bednění a vytažení na povrch, začištění vnitřního líce zdiva a TM. Popis standardu musí vymezit tloušťku zdiva.

Zdivo horní části stok z cihel vápenocementových kyselinovzdorných

Zdivem horní části stok z cihel vápenocementových kyselinovzdorných se rozumí dodávka a zdění horní části stok v otevřeném výkopu nebo ve štole (příplatek) z cihel z vápenocementových kyselinovzdorných, tl. 120, 250 nebo 380 mm na cementovou maltu MC 10. Obsahem standardu je i přesun cihel, malty a bednění, máčení cihel, natažení šňůry, osazení bednění se zajištěním, rozprostření malty, uložení cihel do malty, utažení klenby u vrchu, vyspárování maltou, uvolnění bednění a vytažení na povrch, začištění vnitřního líce zdiva a TM. Popis standardu musí vymezit tloušťku zdiva.

Zdivo horní části stok z prostého betonu

Zdivem horní části stok z betonu prostého se rozumí zdivo horní části stok z betonu prostého vodostavebního V 4 v otevřeném výkopu nebo ve štole (příplatek). Obsahem standardu je vyčištění a navlhčení hotového osazeného bednění, přísun betonové směsi, nahození a rozprostření směsi do bednění, zhutnění ručně nebo vibrátorem ve vrstvách do 15 cm, urovnání a úprava povrchu do předepsaného tvaru, uvolnění bednění, vytažení na povrch a TM. Popis standardu musí vymezit třídu betonu a tloušťku zdiva..

Zdivo horní části stok z betonu železového

Zdivem horní části stok z betonu železového se rozumí zdivo horní části stok z betonu železového (bez výztuže) vodostavebního V 4 v otevřeném výkopu nebo ve štole (příplatek). Obsahem standardu je vyčištění a navlhčení hotového osazeného bednění, přísun betonové směsi, nahození a rozprostření směsi do bednění, zhutnění ručně nebo vibrátorem ve vrstvách do 15 cm, urovnání a úprava povrchu do předepsaného tvaru, uvolnění bednění, vytažení na povrch a TM. Popis standardu musí vymezit třídu betonu a tloušťku zdiva.

Bednění a odbednění horní části stok

Bedněním a odbedněním horní části stok se rozumí vnitřní a vnější bednění a odbednění konstrukce horní části stok prováděné v otevřeném výkopu nebo ve štole (příplatek) v prostorách zapažených nebo nezapažených z prken, fošen, hranolů a výřezu pilařského SM/JD do 19 cm jakosti III.A (není-li v textu položky uvedeno jiné). V případě použití jiných typů bednění nebo jiné obratovosti je třeba přistoupit k rekalkulaci ceny. Obsahem standardu je i materiál v množství potřebném k dosažení tvaru konstrukcí rovinných nebo zalomených, montáž, nátěr proti přilnavosti, stažení bednění, odbednění, případné přemístění i velkoplošných dílců; demontáž, očištění, roztřídění s uložením a TM. Popis standardu musí vymezit umístění, požadovanou tuhost, přesnost povrchu, druh, tvar a rozměry bednění, výšku a tloušťku budovaného zdiva.

Stokové žlaby zděné z cihel z kyselinovzdorné kameniny

Stokovými žlaby z cihel z kyselinovzdorné kameniny se rozumí dodávka a zdění žlabů z cihel z kyselinovzdorné kameniny na maltu MC 10 v otevřeném výkopu nebo v otevřené stoce, ve štole nebo v zaklenuté stoce (příplatek). Obsahem standardu je i přesun cihel, malty a bednění, máčení cihel, osazení šablon, natažení šňůry, osazení posuvného bednění, rozprostření malty, uložení cihel do malty, vyspárování maltou a očištění povrchu, uvolnění bednění a vytažení na povrch a TM. Popis standardu musí vymezit délku tětivy žlabu.

Stokové žlaby zděné z cihel vápenopískových kyselinovzdorných

Stokovými žlaby z cihel vápenopískových kyselinovzdorných se rozumí dodávka a zdění žlabů z cihel vápenopískových kyselinovzdorných na maltu MC 10 v otevřeném výkopu nebo v otevřené stoce, ve štole nebo v zaklenuté stoce (příplatek). Obsahem standardu je i přesun cihel, malty a bednění, máčení cihel, osazení šablon, natažení šňůry, osazení posuvného bednění, rozprostření malty, uložení cihel do malty, vyspárování maltou a očištění povrchu, uvolnění bednění a vytažení na povrch a TM. Popis standardu musí vymezit délku tětivy žlabu.

Stokové žlaby z betonu

Stokovými žlaby z betonu se rozumí vybetonování žlabů z betonu tř. IV v otevřeném výkopu nebo v otevřené stoce, ve štole nebo v zaklenuté stoce (příplatek). Obsahem standardu je i vyčištění dna, odměření a vyznačení výškových bodů, přísun betonové směsi a její rozprostření ve vrstvách, zhutnění ručními nebo pneumatickými pěchy, urovnání a vytvoření povrchu pomocí šablon do předepsaného tvaru, uhlazení dřevěnými hladítky a TM. Popis standardu musí vymezit délku tětivy žlabu.

Stokové žlaby a desky kameninové

Stokovými žlaby a deskami kameninovými se rozumí dodávka a osazení žlabů a desek v otevřeném výkopu nebo v otevřené stoce, ve štole nebo v zaklenuté stoce (příplatek). Obsahem standardu je i vyčištění a navlhčení dna, máčení žlabů a desek, podbetonování a osazení žlabů a desek, vyplnění dutin vložek betonem B 10 a TM. Popis standardu musí vymezit délku tětivy žlabu.

Stoky kompletní kruhové nebo vejčité z cihel z kyselinovzdorné kameniny

Stokami kompletními z cihel z kyselinovzdorné kameniny se rozumí dodávka a zdění stoky přímé i v oblouku, ve sklonu do 10 % a jakékoliv hloubky z cihel z kyselinovzdorné kameniny na maltu MC 10 v otevřeném výkopu nebo v otevřené stoce, ve štole nebo v zaklenuté stoce (příplatek), jednopásové, dvoupásové nebo třípásové. Obsahem standardu je i přesun cihel, malty a bednění, máčení cihel, osazení šablon, natažení šňůry, osazení posuvného bednění, rozprostření malty, uložení cihel do malty, utažení klenby u vrchu, vyspárování maltou a očištění povrchu, uvolnění bednění a vytažení na povrch a TM. Popis standardu musí vymezit světlost (rozměry) stoky a počet pásů.

Stoky kompletní kruhové nebo vejčité z cihel vápenopískových kyselinovzdorných

Stokami kompletními z cihel vápenopískových kyselinovzdorných se rozumí dodávka a zdění stoky přímé i v oblouku, ve sklonu do 10 % a jakékoliv hloubky z cihel vápenopískových kyselinovzdorných na maltu MC 10 v otevřeném výkopu nebo v otevřené stoce, ve štole nebo v zaklenuté stoce (příplatek), jednopásové, dvoupásové nebo třípásové,. Obsahem standardu je i přesun cihel, malty a bednění, máčení cihel, osazení šablon, natažení šňůry, osazení posuvného bednění, rozprostření malty, uložení cihel do malty, utažení klenby u vrchu, vyspárování maltou a očištění povrchu, uvolnění bednění a vytažení na povrch a TM. Popis standardu musí vymezit světlost (rozměry) stoky a počet pásů.

Stoky kompletní ze železového vodostavebního betonu

Stokami kompletními ze železového vodostavebního betonu se rozumí kompletní konstrukce stok přímých i v oblouku, ve sklonu do 10 % a jakékoliv hloubky, z železového vodostavebního betonu kruhová nebo vejčitá, s obložením dna betonem nebo kameninovými žlábky, v otevřeném výkopu nebo ve štole (příplatek) včetně montáže a demontáže bednění, ale bez dodání výztuže. Obsahem standardu je i materiál pro bednění v množství potřebném k dosažení tvaru konstrukcí rovinných nebo zalomených, montáž bednění, nátěr proti přilnavosti, stažení bednění, přísun betonové směsi, nahození a rozprostření směsi do bednění, zhutnění ručně nebo vibrátorem ve vrstvách do 15 cm, urovnání a úprava povrchu do předepsaného tvaru, obklad dna, uvolnění bednění, vytažení na povrch a TM. Popis standardu musí vymezit třídu betonu a jmenovitou světlost (případně rozměry) stoky.

Výplň za rubem cihelného zdiva stok

Výplní za rubem cihelného zdiva stok se rozumí výplň za rubem cihelného zdiva stok ve štole prostým betonem. Obsahem standardu je i přísun betonové směsi důlními vozíky, japonkami nebo kolečky, vyložení na plato nebo do čerpadla, přesun směsi za obezdívku a obsluha, údržba a čištění přepravních prostředků, čerpadla a ostatních zařízení. Popis standardu musí vymezit třídu betonu.

Obezdívka stok ze železového betonu vodosatvebního v ocelovém plášti

Obezdívkou stok v ocelovém plášti se rozumí obezdívka stok ze železového betonu vodostavebního v ocelovém plášti pro protlačení. Obsahem standardu je i přísun betonové směsi, nahození a hutnění směsi. Popis standardu musí vymezit třídu betonu.

Vyčištění stok jakékoliv výšky

Položka je určena pro konečné vyčištění stok před předáním a převzetím.

Montáž odlučovačů benzinu, olejů, tuků a neutralizačních stanic

Montáží odlučovačů benzinu, olejů, tuků a neutralizačních stanic se rozumí osazení odlučovačů na předem připravená místo (dle výrobce) bez zařízení stavebních částí (dna, stěny atd.). Obsahem standardu je usazení odlučovače, napojení na potrubí, spoluúčast při stavebních pracích dle technologických postupů výrobce. Popis standardu musí vymezit druh a velikost odlučovačů.

Vnitřní postřiky a omítky stropů, schodišť, stěn, pilířů, sloupů, panelových konstrukcí, šachet, světlíků, jímek, studní, kanálů, stok, savek, spirál vtoků, obtoků a výtoků a omítka cementová ostatních konstrukcí vodních staveb

Omítkami se rozumí cementový postřik a omítky vápenné a cementové; jádrové, jednovrstvé, tenkovrstvé, štukové, vápenosádrové, sanační, strukturální, zatírané, rýhované nanášené ručně nebo strojně a nástřik plastických maltovin.
Obsahem standardu je i :
vlhčení normálně savého podkladu (např. z cihel, betonu) postřikem pod jádro omítek. Je-li však z hlediska technologického potřebné (předepsáno normativním podkladem) vícenásobné kropení např. u pórobetonu, oceňuje se kropení příplatkem, pruh vnitřních omítek pod povrchem podlahy o výšce do 30 mm (čl. 3651b) nad stropní konstrukcí, pruh vnějších omítek pod úrovní chodníku o výšce do 50 mm (čl. 3652b), dodání a upevnění rákosového pletiva u rákosových omítek, úpravu omítek kolem ocelových zárubní, zhotovení hran, koutů a fabionů zalomených i proříznutých nebo zaoblených do poloměru 50 mm, oprava omítek po provedení prací PSV, jakož i na ochrana, tj. zakrytí nebo případné bezprostřední očištění povrchu jiné konstrukce (např. zárubní) při různé úpravě povrchu (viz čl. 1311b). U nástřiků plastických (lepivých) maltovin se pro zakrytí použijí samostatně položky souborů čís. 610 99 a 620 99 Zakrytí, úprava povrchu šikmých stěn, pilířů a sloupů odkloněných od svislé roviny méně než 15°.

Úprava povrchu na částečně zaoblených konstrukcí do 10 % z celkové plochy, s výjimkou samostatných konstrukcí, pro které jsou v katalogu uvedeny ceny nebo příplatky k cenám za zaoblení (u vnějších omítek od IV: stupně složitosti je případné zaoblení součástí příslušné složitosti), omítka osově přímých kleneb (skořepin) jednostranně (příčně) zakřiveným podle kružnice, elipsy, paraboly (např. klenba valená, neckovitá, zrcadlová, klášterní, křížová, lunety, konoid), omítka krátkých stěn a malých ploch, pokud pro ně nejsou uvedeny samostatné položky nebo příplatky k cenám za omítky ve sníženém prostoru, ztížené práce při omítkách ostění, hran, rohů, koutů. Popis standardu musí vymezit druh, složení, způsob zpracování, počet a tloušťku vrstev a povrchovou úpravu omítky.

Vnější omítky a postřiky podhledů, říms, stěn, zdí, valů, izolací, pilířů, sloupů, panelových a betonových konstrukcí, potrubí, kanálů, stok, studní, šachet

Omítkami se rozumí cementový postřik a omítky vápenné a cementové; jádrové, jednovrstvé, tenkovrstvé, štukové, vápenosádrové, sanační, strukturální, zatírané, rýhované nanášené ručně nebo strojně a nástřik plastických maltovin.
Obsahem standardu je i :
vlhčení normálně savého podkladu (např. z cihel, betonu) postřikem pod jádro omítek. Je-li však z hlediska technologického potřebné (předepsáno normativním podkladem) vícenásobné kropení např. u pórobetonu, oceňuje se kropení příplatkem, pruh vnitřních omítek pod povrchem podlahy o výšce do 30 mm (čl. 3651b) nad stropní konstrukcí, pruh vnějších omítek pod úrovní chodníku o výšce do 50 mm (čl. 3652b), dodání a upevnění rákosového pletiva u rákosových omítek, úprava omítek kolem ocelových zárubní, zhotovení hran, koutů a fabionů zalomených i proříznutých nebo zaoblených do poloměru 50 mm, oprava omítek po provedení prací PSV, jakož i ochrana, tj. zakrytí nebo případné bezprostřední očištění povrchu jiné konstrukce (např. zárubní) při různé úpravě povrchu (viz čl. 1311b). U nástřiků plastických (lepivých) maltovin se pro zakrytí použijí samostatně položky souborů čís. 610 99 a 620 99 Zakrytí, úprava povrchu šikmých stěn, pilířů a sloupů odkloněných od svislé roviny méně než 15o, oprava povrchu na částečně zaoblených konstrukcí do 10 % z celkové plochy, s výjimkou samostatných konstrukcí, pro které jsou v katalogu uvedeny ceny nebo příplatky k cenám za zaoblení (u vnějších omítek od IV: stupně složitosti je případné zaoblení součástí příslušné složitosti), omítka osově přímých kleneb (skořepin) jednostranně (příčně) zakřiveným podle kružnice, elipsy, paraboly (např. klenba valená, neckovitá, zrcadlová, klášterní, křížová, lunety, konoid), omítka krátkých stěn a malých ploch, pokud pro ně nejsou uvedeny samostatné položky nebo příplatky k cenám za omítky ve sníženém prostoru, ztížené práce při omítkách ostění, hran, rohů, koutů. Popis standardu musí vymezit druh, složení, způsob zpracování, počet a tloušťku vrstev a povrchovou úpravu omítky.

Potěry vnějších stok

Potěry vnějších stok se rozumí zhotovení potěrů z vodotěsné cementové malty tl. 2,5cm hlazených hladítkem dřevěným nebo ocelovým. Obsahem standardu je i vyrovnání potěru do roviny nebo spádu.

Potrubí betonové netěsněné

Potrubím betonovým netěsněným se rozumí potrubí kladené bez jakéhokoliv těsnění. Obsahem standardu je úprava rýhy, výběr, přezkoušení a očištění trouby, spuštění na dno výkopu ručně nebo autojeřábem, sesazení ve spoji, vyrovnání ve směru a spádu a zajištění v osazené poloze.

Potrubí betonové s polodrážkou těsněné cementovou maltou

Potrubím betonovým s polodrážkou se rozumí potrubí z trub opatřených perem a polodrážkou těsněné maltou cementovou. Obsahem standardu je kontrola a vyrovnání lůžka, výběr, přezkoušení a očištění trouby, spuštění na dno výkopu, vyrovnání ve směru a spádu, očištění konců trouby, nanesení malty na dosedací plochu polodrážky, osazení trouby ve spoji, odpojení závěsného nářadí, zaplnění spár maltou, kontrola utěsnění, směru a výšky potrubí, zajištění v osazené poloze.

Potrubí betonové hrdlové těsněné ucpávkou

Potrubím betonovým hrdlovým těsněným ucpávkou se rozumí potrubí z trub opatřených hrdlem, těsněným provazcem konopným a cementovou maltou. Obsahem standardu je kontrola a vyrovnání lůžka, případné vykopání montážních jamek, výběr, přezkoušení a očištění trouby, spuštění na dno výkopu, vyrovnání ve směru a spádu, zasunutí konce trouby do hrdla, utěsnění do poloviny hloubky hrdla provazcem včetně jeho přípravy, utěsnění zbytku hrdla cementovou maltou, zatření spár a uhlazení spoje, zajištění v osazené poloze.

Potrubí betonové hrdlové těsněné pryžovým kroužkem

Potrubím betonovým hrdlovým těsněným pryžovým kroužkem se rozumí potrubí z trub opatřených hrdlem, těsněným pryžovým kroužkem. Obsahem standardu je kontrola a vyrovnání lůžka, případné vykopání montážních jamek, výběr, přezkoušení a očištění trouby, spuštění na dno výkopu, kontrola hrdla a konce trouby, očištění, vysušení, namazání a zasunutí pryžového kroužku, zvednutí trouby, příprava a osazení montážního zařízení, zasunutí a zajištění trouby, odepnutí závěsného zařízení, kontrola utěsnění a úprava směru, uvolnění a přesunutí montážního zařízení.

Betonové tvarovky na potrubí z trub hrdlových

Betonové tvarovky slouží ke změně profilu nebo směru betonového hrdlového potrubí nebo ke vzájemnému napojení více trub o stejném nebo různém profilu. Obsahem standardu je výběr, očištění a přezkoušení tvarovky, spuštění do výkopu, zasunutí do hrdla a zajištění ve směru a spádu, utěsnění do poloviny hrdla provazcem, utěsnění zbytku hrdla cementovou maltou se zatřením a uhlazením spár.

Betonové útesy s hrdlem

Betonové útesy jsou kolmo nebo šikmo odseknuté části betonové nebo železobetonové trouby s hrdlem, doplňující při montáži podle potřeby hrdlové potrubí. Obsahem standardu je výběr trouby, naměření a vyznačení místa seku, přeseknutí ručním nářadím, zarovnání a začištění.

Potrubí z trub železobetonových těsněné provazcem a cementovou maltou

Potrubím železobetonovým těsněným provazcem a cementovou maltou se rozumí potrubí z trub hrdlových, těsněným provazcem konopným a cementovou maltou. Obsahem standardu je výběr, přezkoušení a očištění trouby, spuštění na dno výkopu trojnožkou nebo autojeřábem, případné vykopání montážní jamky, očištění konců trub, zasunutí konce do hrdla pomocí autojeřábu, utěsnění do poloviny hloubky hrdla provazcem včetně jeho přípravy, utěsnění zbytku hrdla cementovou maltou se zatřením spár a uhlazením, vyrovnání ve směru a spádu, vystředění a zajištění v osazené poloze.

Potrubí z trub železobetonových těsněných pryžovými kroužky

Potrubím železobetonovým těsněným pryžovými kroužky se rozumí potrubí z trub hrdlových těsněných pryžových kroužkem. Obsahem standardu je výběr, přezkoušení a očištění trouby, spuštění na dno výkopu trojnožkou nebo autojeřábem, případné vykopání montážní jamky, kontrola a očištění konců trub, vysušení a namazání hrdla, osazení kroužku, příprava a osazení montážního zařízení, dokončení zasunutí a zajištění, kontrola utěsnění a směrové vystředění, uvolnění a přesun montážního zařízení.

Potrubí z trub kameninových těsněných pryžovými kroužky

Potrubí kameninové je vytvořeno spojením trub kameninových hrdlových opatřených pryžovými kroužky nebo vloženými proužky tvrdého a měkkého polyuretanu podle typu těsnění. Obsahem standardu je výběr, přezkoušení a očištění trouby, kontrola a urovnání lůžka, spuštění trouby na dno výkopu ručně, trojnožkou nebo autojeřábem, případné vykopání montážní jamky, očištění polyuretanových těsnicích ploch nebo pryžového těsnění, natření mazivem, zasunutí kroužku do hrdla, osazení montážního zařízení, zasunutí trouby, kontrola utěsnění, osové vystředění a zajištění v osazené poloze, demontáž a přesun montážního zařízení.

Kameninové tvarovky na potrubí z trub kameninových

Kameninové tvarovky slouží ke změně profilu nebo směru kameninového hrdlového potrubí nebo ke vzájemnému napojení více trub o stejném nebo různém profilu. Obsahem standardu je výběr, přezkoušení a očištění tvarovky a těsnicích ploch, osazení ve směru a spádu, natření mazivem, zasunutí kroužku do hrdla, osazení montážního zařízení, zasunutí tvarovky do hrdla, kontrola utěsnění, demontáž a přesun montážního zařízení, osové vystředění.

Kameninové útesy s hrdlem

Kameninové útesy jsou kolmo nebo šikmo odseknuté části kameninové trouby s hrdlem, doplňující při montáži podle potřeby hrdlové potrubí. Obsahem standardu je výběr trouby, naměření a vyznačení místa seku, odsekání kameninové trouby na útes, vysekání otvorů v betonových nebo železobetonových troubách, osazení útesu do otvoru, zajištění polohy, obetonování potrubí v místě osazení útesu.

Výsek a montáž kameninové odbočné tvarovky

Výsek a montáž kameninové odbočné tvarovky je dodatečné vyseknutí nebo vyříznutí části trub před osazením tvarovky na stávající potrubí. Obsahem standardu je odsekání betonu, vyříznutí nebo vyseknutí trouby na stávajícím řadu, příprava a spuštění očištěné odbočky do výkopu, utěsnění pomocí pryžového kroužku, kontrola těsnění a znovu obetonování potrubí.

Potrubí Hobas ve výkopu

Potrubí Hobas je tvořeno sklolaminátovými troubami a tvarovkami se spojkami s pryžovým těsněním. Obsahem standardu je výběr trouby nebo tvarovky, kontrola a urovnání lůžka, očištění a spuštění trouby nebo tvarovky do výkopu ručně, trojnožkou nebo bagrem (autojeřábem), očištění styčných ploch od nečistot (hlína, štěrk nebo písek), potření zasouvaného konce trouby a volné části vnitřního povrchu spojky kluzným prostředkem a zasunutí trouby nebo tvarovky buď zatlačením ručně nebo pomocí pák, navijáků, hydraulických lisů nebo lopatou rypadla tak, aby byla dodržena hloubka zasunutí vyznačená na vnější straně trouby ryskou.

Výřez sedla v potrubí Hobas a nalepení odbočky

Výřez sedla slouží k vytvoření otvoru v potrubí Hobas pro nalepení odbočky na potrubí v případech, kdy se přípojky budují po položení hlavního řadu kanalizace. Obsahem standardu je stanovení místa požadovaného výřezu a vyznačení budoucí lepené plochy ryskou, vyříznutí nebo vyvrtání otvoru pomocí rozbrušovačky a přebroušení okraje i hrany otvoru, zdrsnění lepené plochy a okraje výřezu, namíchání lepidla, nanesení na lepenou plochu i lepený materiál, nasazení sedla a zafixování polohy.

Výřez v troubě Hobas

Výřez v troubě Hobas slouží k napojení beztlakého potrubí z trub Hobas, PVC, PE, (HDPE), PP nebo kameniny na řad z potrubí Hobas. Obsahem standardu je stanovení místa požadovaného výřezu a vyříznutí otvoru pomocí rozbrušovačky na rozměry napojovaného potrubí.

Potrubí z tvrdého PVC nebo polypropylenu těsněné kroužkem

Potrubí je vytvořeno spojením trub a tvarovek pomocí hrdla a těsnicího kroužku. Obsahem standardu je výběr, přezkoušení a očištění trouby a tvarovky, kontrola a urovnání lůžka, spuštění na dno ručně, trojnožkou nebo autojeřábem, očištění hrdla i konce trouby, případné sundání ochranných víček, natření těsnicího kroužku mazivem, vyrovnání ve směru a spádu a zajištění v osazené poloze, kontrola utěsnění, demontáž a přemístění montážního zařízení.

Potrubí z trub a tvarovek polyetylenových korugovaných kanalizačních

Potrubí je vytvořeno spojením polyetylenových trub a tvarovek pomocí dvojitého násuvného hrdla s těsnicími kroužky. Obsahem standardu je kontrola dna výkopu, kontrola trub, tvarovek a těsnicích kroužků, spuštění na dno výkopu ručně, trojnožkou nebo autojeřábem, před nasunutím trubky do dvojitého násuvného hrdla vložení těsnicího kroužku do určené vlnové prohlubně, centrické sesunutí trub nebo tvarovek pomocí pák nebo vhodných nástrojů a dřevěných hranolů bez poškození hrany trouby a zajištění její pozice.

Potrubí z trub a tvarovek PVC s lepicím hrdlem

Potrubí je vytvořeno spojením trub a tvarovek PVC pomocí slepení v hrdle. Obsahem standardu je kontrola dna výkopu, kontrola trub a tvarovek, spuštění na dno výkopu ručně, trojnožkou nebo autojeřábem, sundání ochranných víček, nasunutí a označení potrubních dílů, následné rozpojení a nanesení lepidla, konečné slepení dílů a po 15 minutách částečné zasypání pro zajištění polohy potrubí.

Potrubí z trub a tvarovek polyetylenových a polybutylenových - svařování na tupo

Potrubí je vytvořeno spojením trub a tvarovek svařováním na tupo. Obsahem standardu je kontrola a urovnání lože, spuštění trub a tvarovek na dno výkopu, vyrovnání ve směru a spádu, příprava svářecího zařízení, očištění konců trub, vložení do zařízení a upnutí, vyzkoušení, řezání, frézování, zabroušení a začištění trub, nastavení konců trub, nahřátí pomocí elektrického svařovacího zrcadla, vzájemné svaření, částečné ochlazení, povolení a položení trub, zajištění v osazené poloze a přesun svářecího zařízení.

Potrubí z trub a tvarovek polyetylenových a polybutylenových - svařování polyfúzní

Potrubí je vytvořeno spojením trub a tvarovek svařováním polyfúzním. Obsahem standardu je kontrola a urovnání lože, spuštění trub a tvarovek na dno výkopu, vyrovnání ve směru a spádu, příprava svářecího zařízení, očištění konců trub, vložení do zařízení a upnutí, vyzkoušení, řezání, frézování, zabroušení a začištění trub, nastavení konců trub, natavení hrdla a hladkého konce trouby v přípravku pomocí plamene PB hořáku, zatlačení konce do hrdla, částečné ochlazení a položení trub, zajištění v osazené poloze a očištění a přesun svářecího zařízení.

Výřez a montáž odbočné tvarovky z tvrdého PVC

Výřez a montáž odbočné tvarovky z tvrdého PVC je dodatečné vyříznutí části trub pro osazením tvarovky na stávající potrubí. Obsahem standardu je vyříznutí kusu trouby na stávajícím řadu, odstranění otřepů a sražení hran, příprava a spuštění očištěné odbočky do výkopu, nasunutí odbočky, nasunutí přesuvky na druhý konec trubky a na mezikus a uzavření potrubí.

Nalepovací odbočná tvarovka na potrubí kanalizačním z PVC

Tvarovka slouží k napojení odbočného potrubí do stávající trouby. Obsahem standardu je označení segmentu trubky nasazením lepicí objímky na troubu a naznačení otvoru pomocí připojovacího nátrubku, navrtání trouby a vyříznutí segmentu pomocí prořezávací pily, odstranění otřepů škrabákem nebo nožem, vyčištění vnějšího povrchu trubky a vnitřku lepicí objímky, potření ploch lepidlem v dostatečné vrstvě, nasazení lepicí objímky na troubu, setření zbytku lepidla a přitlačení lepicí objímky připevněním hadicových vazáků nebo krouceným drátem.

Ostatní konstrukce na trubním vedení zděné

Jedná se o drobné objekty jako jsou armaturní šachty na vodovodních řadech, šachty, na kanalizačních trubních řadech a stokách zhotovené zděním z jakéhokoliv druhu cihel. Obsahem standardu je vytvoření základové desky (dna)z betonu s cementovým potěrem nebo očištění hotového podkladu pro zdivo, navlhčení vodou, případné polití cihel vodou, proměření a založení zdi, natažení šňůry a stočení, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty pod lože z cihel, ukládání cihel na vazbu, sekání cihel, případné vlhčení a zalití spár, provážení hran olovnicí, provážení výškových bodů, podle potřeby zazdění stupadel nebo osazení žebříku, ukončení stěny věncem včetně zřízení bednění, příprava a uložení výztuže a zabetonování, osazení stropních dílců ručně nebo jeřábem nebo bednění pro strop monolitický včetně přípravy a uložení výztuže a zabetonování, provedení potěru ve spádu, případné osazení poklopu a osazení mřížky na odvodňovací jímce včetně osazení odpadní trubky délky 1 m.

Ostatní konstrukce na trubním vedení betonové a železobetonové

Jedná se o drobné objekty jako jsou armaturní šachty na vodovodních řadech, šachty, na kanalizačních trubních řadech a stokách zhotovené z prostého betonu nebo železobetonu. Obsahem standardu je uložení betonové směsi do připraveného bednění na hotový podklad nebo včetně zhotovení podkladního betonu, případně zhotovení bednění včetně nátěru formovým olejem, uložení výztuže pro železobeton, rozhrnutí a hutnění betonové směsi, vyrovnání a stažení latí a uhlazení povrchu dřevěným hladítkem, případné provedení cementového potěru dna, vyspravení nerovností stěn, osazení stropních dílců ručně nebo jeřábem nebo bednění pro strop monolitický včetně přípravy a uložení výztuže a zabetonování, provedení potěru ve spádu, podle potřeby zabetonování stupadel nebo osazení žebříku, případné osazení poklopu a osazení mřížky na odvodňovací jímce včetně osazení odpadní trubky délky 1 m.

Betonové dílce pro šachty

Jedná se o prefabrikáty osazované na připravený podklad k vytvoření šachet na trubních řadech. Obsahem standardu je výběr, kontrola a přezkoušení prefabrikátů, rozprostření cementové malty, osazení jednotlivých prefabrikátů (dna, skruže a stropní desky) ručně nebo autojeřábem, vyrovnání směru a výšky, zatření spár, vyhlazení povrchu, vyčištění šachty, nebo osazení prefabrikátů opatřených pryžovým kroužkem k zajištění těsnosti šachty a opatřených stupadly a to pomocí autojeřábu.

Šachty z plastových dílců

Šachty jsou součástí plastových kanalizačních systémů.
Obsahem standardu je výběr a kontrola šachtových dílů, kontrola podkladní vrstvy, umístění šachtového dna do výkopu ručně, montáž šachtové roury požadované délky, umístění těsnění na rouru, namazání těsnění a šachtového dna mazivem, zasunutí roury do šachtového dna, zabezpečení horní čísti před vniknutím nečistot záslepkou po dobu obsypání šachty, vložení těsnění do teleskopické trubky a vsunutí litinového poklopu, namazání těsnění a teleskopické trubky mazivem, zasunutí teleskopické trubky spolu s poklopem do šachtové roury a nastavení poklopu do požadované výšky podle úrovně vozovky.

Vpusti kanalizační

Vpusti jsou určeny k odvodu vody ze zpevněných ploch do kanalizačního systému. Obsahem standardu je kontrola betonových nebo kameninových dílů, osazení dílů vpusti do předepsané výšky, vyrovnání svisle a vodorovně, zhotovení zhutněného zásypu, zhotovení betonového lůžka pro rám vpusti, vyspárování maltou a zalití rámu.

Kanalizační šoupátka a stavítka

Šoupátka a stavítka slouží k regulaci odtoku vody na kanalizačním řadu. Obsahem standardu je vysekání otvorů pro kotevní šrouby, na osazení rámů, kotevních šroubů vodícího zařízení, zabetonování rámu, vyčištění, zabetonování úchytek, osazení šoupátka nebo stavítka, montáž ovládacího zařízení včetně ukotvení, kontrola funkce a provedení penetračního nátěru.

Zkoušky těsnosti kanalizace

Zkoušky těsnosti jakéhokoliv druhu potrubí v úseku mezi dvěma šachtami jsou dokladem o kvalitě požadovaných prací. Obsahem standardu je osazení těsnících uzávěrů včetně plnících hadic a ovládacích ventilů pro zkoušku vodou nebo vzduchem, napuštění zkoušeného úseku vodou nebo vzduchem, provedení zkoušky se sledováním úbytku zkušebního media, vyhodnocení zkoušky těsnosti, odstranění těsnících uzávěrů, vypuštění vody nebo vzduchu.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00